20 kérdés az abszolút design mesteréhez

Büi Szilveszter portréja a májiusi Otthon magazinban olvasható.

otthonmagazin

Egy formatervező, akinek munkáiban az egyszerűség és a kényelem nem zárják ki egymást. Sőt! Elegánsan visszafogott formai megoldásokkal praktikus, bensőséges, és otthonos hangulatot teremt. Játékos és könnyed stílusa magávalragadó – elég csak megnéznünk a legkritikusabb felhasználóknak szánt kollekcióját: az egyedülállóan légies bébibölcsőt vagy a játékra ösztönző puzzle-székeke.

 

Volt bölcsőd csecsemőkorodban? Sajnos nem, pedig biztosan szebb és intelligensebb lennék, ha lett volna. Ez persze vicc, de a kutatások és tapasztalatok szerint nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak lehetnek az újszülöttek egy ilyen alternáló mozgást biztosító eszköz használata által.
Szerettél gyerekkorodban hintázni? Anyukám szerint igen, saját emlékeim szerint is annyira, hogy egyszer a Balatonon magamra fordítottam egy borulásbiztisnak kikiáltott vaslemez bóját, ami lánccal volt a tó fenékhez rögzíteve. De az úgynevezett „tarzanozás” is gyakori mozgásformának számított szabadabb éveimben, amikor is fákról csüngő indákat, vagy kenderkötelet használtunk függesztőelemként.
És ha most adódik rá alkalmad?  Megragadok minden alkalmat, sőt ez nálunk családi elvárás. A mai modern játszótereken több olyan hinta is van, amelynek működtetéséhez rám is szükség van.

bölcsö01Mi született meg előbb: az általad készített bölcső ötlete vagy a gyereked? A lányom érkezése előtt szerettem volna elkészíteni, de a fejlesztés elhúzódott, így az öltet született először, aztán a gyerek, és utána a bölcső.
Kipróbálta ő is? Befektettük a prototípusokba, persze folyamatos kontroll mellett.A gyerekeknek készülő bútoroknál fokozottan figyelni kell a biztonságra. Az életben is amolyan „biztonsági-ember” vagy? Talán túlzottan is. Sok álmatlan éjszakát okozott már az adott technikai túlbiztosítás úgy, hogy lehetőleg ne kelljen esztétikai kompromisszumot kötni miatta.
A baby bui kollekció másik tagját, a puzzle-széket a kirakós játékok inspirálták. Ezek szerint szeretted a logikai játékokat? Volt idő, amikor klasszikus koncertekre is ördöglakatokkal érkeztem. De Mérő László matematikus, publicista, pszichológus gondolatait is nagyra tartom.
Felnőttként más típusú játékokat szeretsz? Ha egy kívánságomra az aranyhal a mindennapok sokszor hiábavaló küzdelmei helyett játékra fordítható időt adna, és persze hozzá partnert is, őszintén megvallva, nem reklamálnék. Van még tervben más, játék ihlette bútordarab? Tervből természetesen soha nincs hiány, de elsősorban a meglevő termékeink piaci helyzetét kell biztosítanunk. Eredetileg szobrásznak készültél, végül másik pályán kötöttél ki.

bortartóMi hiányzik leginkább a szobrászatból? Az idealizált szakmai sztereotípiákból talán a függetlenség és a hosszú távú elmélyültebb műhelymunka hiányzik. Ezektől a gyakori adminisztrációs és kooperációs tevékenységek veszik el az időt.
Ha most kellene elkészítened egy szobrot, bármilyen témában, ami legjobban kifejez téged, mi lenne az, és miből készülne? Inkább egy bizonyos háztípust építenék, melynek formáját és a benne felhasználandó, jellemzően tartós és főleg természetes anyagokat a működési rendszere határozna meg.
A szobroknak nem a funkcionalitás a fő vonásuk, tárgyaidat viszont a praktikum is jellemzi.

Mi a fontosabb: funkció vagy szépség? A működésnek van rendszeresztétikája is, ahogy a vizuális megjelenés sem lehet csak öncélú. Gondolok itt a dédnagyapámtól származó százévesen is jól működő, egyszerű kialakítású, szép borotvára, melyetminden nap örömmel használok.

A teljes cikk letölthető!